Heel wat mensen die in grondstoffen willen beleggen, denken hierbij in vaak in het investeren in goud. Toch kan het ook interessant zijn om in zilveren munten en/of zilverbaren te investeren. In sommige gevallen kan een investering in zilver zelfs interessanter zijn dan een investering in goud. Lees hier waarom zilver kopen.
Investeren in edelmetalen: een korte introductie
Je kunt een deel van je vermogen in aandelen, CFD’s, opties of vastgoed investeren, maar je kan er ook voor opteren om een deel van jouw spaargeld in edelmetalen te steken. Dit kan je indirect doen (door bijvoorbeeld te investeren in goud- en/of zilvermijnen), maar je kunt ook een directe investering doen. Investeer je jouw vermogen direct in zilver of goud, dan koop je een fysiek goud- of zilverproduct. Dit betekent dat jouw investering tastbaar is.
De meeste beleggers die in edelmetalen investeren, kiezen ervoor hun geld in gouden munten en/of goudbaren te steken, net omwille van het ‘tastbare’ en ‘fysieke’ karakter. Het ligt immers in een kluis thuis. Goud kan zeker een lucratieve belegging zijn, maar ook een investering in zilver kan je heel wat opleveren.
Waarom in zilver investeren
Hoewel de meeste beleggers hun vermogen in goud steken, zijn er volgens experts meerdere redenen om goud links te laten liggen en in zilver te investeren. De acht belangrijkste redenen om zilver in jouw beleggingsportefeuille te overwegen zijn:
1. Zilver is een veelzijdige grondstof
Het edelmetaal wordt niet alleen gebruikt om sieraden van te maken, maar bijvoorbeeld ook bij de productie van technologische- of medische producten.
2. Zilver is toegankelijker dan goud
Omdat goud zo duur is, kan niet iedereen in dit edelmetaal investeren. Zilver is goedkoper en dus toegankelijker voor de ‘gewone’ man.
Lees meer: Hoe wordt de goudprijs bepaald?
3. Zilver is waarschijnlijk sneller ‘uitgestorven’ dan goud
Omdat men vroeger niet zag hoe waardevol zilver kan zijn, werd het vaker verkwanseld aan bijvoorbeeld industriële processen. Dit betekent dat zilver waarschijnlijk sneller ‘uitgestorven’ is dan goud. En is iets schaars, dan wordt het vanzelf meer waard.
4. Er zijn geen grote zilvervoorraden
De afgelopen tien jaar hebben we meer zilver geconsumeerd (bijvoorbeeld in de industrie) dan we gewonnen hebben. Waar de goudvoorraad nog altijd erg groot is, is dit bij zilver niet het geval. Dit is gunstig voor de waarde van het edelmetaal.
5. De vraag is groter dan het aanbod
Volgens The Silver Institute is het afgelopen decennium is de vraag naar zilver elk jaar hoger geweest dan het aanbod.
6. Zilver heeft de grootste shortpositie van alle grondstoffen
Zilver heeft niet alleen de grootste shortpositie van alle beschikbare grondstoffen, maar heeft ook de meest hardnekkige shortpositie. Dit komt omdat de shortpositie van zilver streng aangehouden wordt door bankiers, die de prijs van zilver willen onderdrukken om de dollar sterk te houden.
7. De zilvermarkt is niet zo groot als de goudmarkt
De goudmarkt is behoorlijk groot, onder andere omdat goud een populaire veilige belegging is in financieel onzekere tijden, maar de zilvermarkt is lang niet zo groot. Investeer je in zilver, dan treed je toe tot een vrij exclusieve markt waar je op de lange termijn veel uit kunt halen.
8. Je doet iets wat anderen niet doen
Beleg je in goud, dan ben je niet bepaald uniek. Zeker in economisch, financieel- en/of politiek onzekere tijden wordt er vaak in goud geïnvesteerd. Investeer je in zilver, dan doe je wel iets wat veel anderen niet doen. Terwijl anderen hun vermogen in goud steken, haal jij jouw rendementen misschien wel uit het veel minder populaire edelmetaal zilver.
Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs,